Ostkanten 2013

Regionmöte 12 -14 april 2013

Ett säkert vårtecken, även detta år när vintern dröjer sig kvar, det är att få åka på regionmöte.

Ja, region Ostkanten lever kvar med sina lokalgrupper längs Sveriges östra kust från Blekinge till Katrineholm. Då ingår naturligtvis också Öland och Gotland.

För fyra år sedan fick vi Törnrosor i södra Stockholm förfrågan om att vara med. Vi har nu njutit av regionmöten på Öland, på Marieborg och i Nybro och lärt känna dessa fantastiska ”kviltare”.

Nu är vi, fjorton Törnrosor, återigen på väg till Marieborgs Folkhögskola utanför Norrköping, men i år är det vi som är värdar. Tyvärr har vi ingen sol med på färden och backen utanför Marieborg lyser inte gul av vårlökar, istället faller lite lätt regn. Ett halvårs rolig och intensiv planering har vi bakom oss för att få till logi, mat, kurser och underhållning. Fyrtiotvå sysugna damer har hörsammat vår inbjudan. Vi hälsar våra deltagare välkomna med vår kvilt, där varje vimpel har en sydd bokstav till ordet lapptäcken.

På fredag eftermiddag är det incheckning med fika, workshop och en spännande tipsrunda. Den vackra korgen vid entrén fylls snabbt av vackert inslagna paket, förra årets utmaning. I kuvertet med program och deltagarlista finns också en namnskylt utrustad med en knapp. Viktigt, bär alltid namnskylten, utan den kan det bli problem!


Kvällens middag äter vi i matsalen och nu förstår alla att knappen kommer väl till pass. Det gäller att hitta sin plats med likadan knapp. På så sätt blandar vi alla deltagare, vilket blir mycket uppskattat.

Nu får vi veta svaren på frågorna från tipsrundan och ett par vinnare utses. Det var många kniviga frågor från lapptäcksvärlden.

Sedan tar lokalgrupp Lingonkransen från Nybro över. Utmaningen var att sy en nåldyna och den skall nu ”fiskas upp” från korgen . Det blir många glada tillrop när paketen öppnas och man ser innehållet. Vad sägs om att få en nåldyna som en tårtbit eller en klok uggla?


Kursdeltagarna får sedan träffa sina lärare för en första information och kvällen avslutas i samlingssalen med glatt umgänge, te och en kvällsmacka.

Lördag efter frukost startar våra kurser. En systuga finns för redan påbörjade arbeten. Ulrika G finns på plats om hjälp behövs. Eivor M lär ut hur man syr repkorgar, Lena M en liten väska kallad Organizer och Caroline M har ett gäng som skall pröva på olika tekniker inom Art Quilt. Vi har lånat in Kerstin W från Visby som lär ut hur man syr en sybehörskub.

Samtidigt med kurserna har våra deltagare också möjligheter att förnya sitt kviltmaterial och det gör man ju väldigt gärna. Siv från Bizzi-Bee i Blekinge och Helena från Norrköping står för försäljningen.

Lördagens arbete flyter på och bryts bara för fika och lunch.

Systugans deltagare har ingen större press på sig. Känns bra att träffa andra, prata och sy på det egna medhavda arbetet.

Det låter desto mera hos deltagarna som syr repkorgar. Med flagglinan slingrande på golvet lindas tygremsor runtom och formas under symaskinens pressarfot till runda eller ovala korgar. Bra teknik för tygspill och återvinning.


Att sy en Organizer är lite knepigt och det gäller att planera sina tyger så att rätt tyg hamnar där det ska. Sedan skall väskan också innehålla flera bra fickor med eller utan blixtlås. När väskan väl är klar finns plats för allt man behöver för dagen. Byter man väska, låter man Organizern följa med.

Kerstins lilla sybehörskub såg vi första gången i Nybro. Den bara stod där bakom symaskinen, innehållande alla sybehör. Redan då visste vi att den ville vi ha som kursobjekt. Kuben byggs upp av 6 små blockhuskvadrater och inreds med fickor och nåldyna. Säkert kommer det att stå flera små kuber vid våra symaskiner nästa år när vi åter träffas.Art Quilt kommer med stormsteg och Caroline gör sitt bästa med att förmedla sina erfarenheter och vilka material som finns. Här har dukats upp ett riktigt ”smörgåsbord” med färger, penslar, ströpplar och pennor. Här gäller det att pröva så mycket som möjligt och inspireras av Carolines alla upphängda kviltar och idéblad. Samtidigt får man idéer av sina kurskamrater. 

Det närmar sig lördagskväll och kviltmiddag i matsalen. Vem får jag nu sitta bredvid och prata om dagens erfarenheter? Knapparna visar oss vägen. Efter en 3- rätters middag blir det underhållning av fyra fantastiska sångarflickor, The Vocal Four, som leker med sina stämmor i vårliga sånger. Ja, det blir allsång också.

Under middagen har det sålts lotter och vi har kunnat visa upp ett digert vinstbord, där vi kan skicka med ett stort tack till många sponsorer från olika kviltbutiker. Som någon skrev i sin utvärdering; Alla gick som vinnare från middagen.

Sedan följer Visa och Berätta. Vi får se många kviltar, både stora och små. Tänk vilken inspiration det är att få njuta av vad andra har presterat. Kollat tekniker, färger och tygval.

Kvällen blir sen och det är en dag i morgon också.

Söndag morgon lyser en försiktig sol över Marieborg och vi möter den första sädesärlan på gårdsplanen. Det blir en fin avslutning på helgen.

Kurserna fortsätter och avslutas vid lunch. Innan dess har vi fikat under årsmötet, som vi Törnrosor leder.  

Detta regionmöte firar också 10 år och Gun F i Stjärnkviltarna har satt ihop ett kåseri, som hon bjuder oss på. Nu får vi höra vad som hänt under alla år, hur mycket kunskaper som måste ha förmedlats ut genom ett digert kursutbud. Det har även bjudits på föredrag och utflykter. Några deltagare har varit med från början och nickar instämmande.

Nästa punkt blir att lämna över till nästa lokalgrupp att ordna regionmötet 2014. Det blir Kviltkällingarna på Gotland. Kerstin W får en varm applåd.

Vi låter också våra deltagare göra en utvärdering från helgen och uppmanas ge förslag på kursinnehåll till nästa regionmöte.

Så är det dags att avsluta för oss Törnrosor och det gör vi genom att ge våra deltagare en utmaning till regionmöte 2014. Visby kallas Rosornas stad och vi är Törnrosor så utmaningen är Rosor. Vi uppmanar våra deltagare att använda sin fantasi och göra vad man vill.

Återstår fotografering framför Marieborgs trappa av alla kursdeltagare med sina alster. En given tradition.Så är helgen slut och långt där framme hägrar Gotland.

Ulla O
Törnrosorna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar