torsdag 21 april 2011

Ulla rapporterar från Ostkantens regionträff

Norrköping och Stjärnkviltarna.

8-10 april 2011.

Norrköping, en gång rikets tredje stad och med en betydande textilindustri. I hjärtat av staden finns Strömmen, som då levererade viktig energi till alla industrier, som samlades runt området. Inflyttning av många arbetssökande kvinnor och män gjorde att staden tvingades till byggande av billiga bostäder utan bekvämligheter men med kamin i köket. Unga kvinnor anställdes och lärdes upp till duktiga väverskor i stället för att hamna ” på gatan”. Ull och bomull var de huvudsakliga materialen och kunskapen att utveckla tekniker växte hela tiden.
Det här och mycket mera fick vi lära oss under lördagens underhållning sedan vi ätit en utsökt  middag. Två damer, för tillfället klädda i tidsenliga kläder höll i det kåseriet.

Tillbaka till fredag, då fyra bilar med förhoppningsfulla Törnrosor, startar från Botkyrka och Rönninge. Margareta är vår chaufför och i bilen finns Lise-Lotte, jag och Kerstin från Gotland. Vid Stavsjö är det dags för en fika med kaka. Vi pratar om kommande kurser och undrar lite hur Lise- Lotte skall klara maskinkviltningen. Lise-Lotte har vänster arm i mitella, överarmen är bruten. Härligt med positiva personer, inget är omöjligt.

Norrköping närmar sig, dags att läsa karta. Vi följer utmärkningen som Karin gjort och vi hamnar vid Strömma Outlett. Lite inköp och vidare till Helenas kviltbutik. Det gäller bara att hålla kartan vänd åt rätt håll! Fika igen och nu med en härlig räksmörgås.

Marieborg är en folkhögskola med gamla anor. Minsann finns det ett hus, som kallas Moahuset. Där skall vi äta våra måltider och ha våra fikastunder. Moa Martinson är uppvuxen i ett av statarhusen, som då fanns här och hennes mamma var alltså en av de duktiga väverskorna jag nämnde om.

Karin står på trappan och hälsar välkommen. Karin skall ha kurs i ”Bubbelkudde” och har varit här tidigt för att förbereda. Med i hennes bil åkte Eivor. Vi checkar in och bär in symaskiner och materialväskor. Vi får kuvert med program och maskinbroderad namnskylt i form av en hatt. Under resans gång har vi mött Lena, Caroline, Kerstin, Karin och Irene.

Fika med kanelbulle och nu blir det trevligt pyssel med att tillverka tulpaner. Vackra buketter står på borden och bara vid närmare granskning ser vi att det är textila tulpaner blandade med blåbärsris. VI hänger också upp våra utmaningar från Öland, att sy en kvilt efter en gammal förlaga. Många blir det och olika men ändå ganska lika.
Efter att vi har packat upp får vi en uppvisning av ett par barnbarn. Två pojkar, som är suveräna på att jonglera.

I matsalen äter vi en god middag och sedan blir det underhållning. En trubadur med gitarr sjunger och får med oss på en kul musiktävling. Han spelar och i tävlingsmomenten ingår att kunna för och efternamn, bandets namn och låtens titel, olika poäng på varje svar.  Mitt lag kom på tredje plats och inte var det min förtjänst.
Kvällen börjar lida mot sitt slut och vi får en snabb genomgång av våra kursledare innan det stängs för kvällen.

Lördag morgon, solen skiner och storspoven kretsar över oss med en vårlig drill, när vi går till Moa-huset för frukost. Sedan blir det full fart på kursverksamheten. Fyra grupper är i gymnastiksalen och väskgruppen i salen intill. I min grupp är Lena, Caroline, Margareta och Lise-Lotte. Vi skall lära oss maskinkviltning och Anette, som visar är både uppmuntrande och mycket pedagogisk. Snart är vi i full gång med raka och runda former.
Intill är Eivor, som har Kerstin som inspirerande lärare. Eivor skall jobba med Scrap-Quilt. Irene, Kerstin och Karin syr en väska och får vägledning av Inger.
Ytterligare två kurser finns, Stapla och skär, med Marianne och så Karin med Bubbelkudde.  
Allt är så bra ordnat, bara detta att ha plats med alla sina saker på vinkelställda bord och med strykbräden vid varje grupp.

Anette visar vidare på blädderblocket och nu är det kurvor och c-former som vi får träna på. Lena och Caroline kviltar till necessärer medan vi andra satsar på kassar.
Vi tar lite välbehövliga pauser för att titta runt vad de övriga grupperna sysslar med.
Eivor har hittat en lämplig teknik till alla sina små kvadrater och rektanglar. Alla tyger är olika och sätts samman som ett pussel till en större kvadrat.
Väskorna som Irene, Kerstin och Karin jobbar med innerhåller många detaljer, som fickor och fina handtag. De maskinkviltar också för att få lite stadga på väskan.

I nedre hörnet av salen har Susanne och Helena dukat upp till försäljning. Där finns massor av tyger och sybehör så att vi kan köpa till för kommande behov. Och behov av tyger verkar vi kviltare aldrig få nog av. I salen finns flera skärmar med vackra kviltar som Stjärnkviltarna hängt upp. Närmast dörren hänger alla loggor, nu också med vår, som Eivor sydde upp.

Lördagen fortsätter med intensivt arbete för alla och vi är nog ganska trötta när vi läger oss efter den långa middagen som avslutas med visa och berätta.

Söndag morgon, lite gråmulen först men backen utanför huset lyser gul av vårlökar. Det värmer. Idag skall kurserna avslutas och efter frukost håller Kerstin från Stjärnkviltarna ett kort möte. Några punkter om våra regionsmöten och nästa träff tar Lingonkransen från Nybro hand om. Jag känner att det är en stor förmån för oss Törnrosor att vi har kommit med i Ostkanten. Vi får njuta av trevliga och välplanerade regionsmöten och det kommer så småningom att vara vår tur att bjuda igen.  Av Stjärnkviltarna får vi nästa års utmaning, som syftar på vår namnskylt i hattmodell. Vi skall tillverka en huvudbonad, en hatt, som går att bära. Nu kommer det att krävas kreativitet av den högre skolan eller tvärtom.

Lena och Caroline har sytt färdigt sina härliga necessärer, min väska är kviltad och klar. Lise-Lotte har lyckats bra att sy med sin ena arm men tar det lite lugnt idag tillsammans med Margareta. De fotograferar, tittar runt och går en skön promenad. Eivor har sytt ihop en massa restbitar till en stor kvadrat, men vet inte riktigt vad det skall bli. Spännande att få se resultatet senare. Iréne, Kerstin och Karin har kämpat med sina väskor. De har valt vackra tyger och väskorna färdiga kommer att bli jättefina. Men som Iréne sa, det hade behövts två hela dagar för att jobba klart.

Dagen avslutas med lunch. Maten har allt igenom varit mycket god och vällagad. Mycket grönsaker, goda efterrätter och gott bröd, både till frukost och fika.
Nu återstår visning av alla kursresultat och den obligatoriska fotograferingen i våra grupper.
Ett hej då till alla kviltvänner, till våra duktiga lärare och ett stort tack till Stjärnkviltarna.
Vi packar bilarna och lämnar Marieborg och Norrköping. Åker mycket nöjda mot Stockholm.

PS: Jag kom ihåg vinflaskan i år, en liten aperitif innan lördagens middag.

                                                                                               Ulla O

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar